Corul

Corul


Parohia Sf. Gheorghe Progresul a beneficiat încă de la începuturile sale de un grup coral mixt care oferea răspunsurile în cadrul programului liturgic săptămânal. Arhiva parohială ne-a lăsat ca mărturie fotografii cu membrii corului, așa cum era el alcătuit la jumătatea secolului trecut (1951).

Pentru o bună parte de timp, activitatea corului a fost întrerupă, însă, începând cu anul 2001, corul Bisericii Sf. Gheorghe Progresul a fost reorganizat la inițiativa domnului dirijor Valentin Chesaru (în prezent preot coslujitor la Parohia Sf. Daniil Sihastru, București), tocmai în scopul de a continua traditia cântării bisericesti. Pe parcursul anilor, corul a înregistrat o evoluție semnificativă, și datorită îndrumărilor pr. lect. dr. Stelian Ionașcu, profesor la catedra de muzică a Facultății de Teologie din București, preot coslujitor la această biserică, în perioada 2003-2011. Corul însumeaza un număr de aproximativ 25 de persoane, cu toții credincioși talentați ai parohiei noastre. Repertoriul este compus din mai multe variante de Cântări la slujba Sfintei Liturghii, frecvente fiind cele în game majore. Compozitorul care predomina repertoriul este Gavriil Musicescu, alături de care se găsesc și compoziții de: Ghe. Danga, Al. Arhanghelschi, Ghe. Popescu-Branesti, Dimitrie G. Kiriac ș.a.

După hirotonia întru preot a domnului Valentin Chesaru (2008), au preluat organizarea corului doi dintre membrii coralei, respectiv: Mihai Grigoraș (teolog) și Daniel Cățoi (teolog), cel din urmă fiind si principalul dirijor al grupului coral pana in prezent (2008-2015).

Componența corului nu este fixă, drept pentru care lansăm invitația de a ni se alătura acelora dintre credincioși care se consideră talentați și iubitori de muzica bisericească.

Pentru mai multe detalii în această privință vă rugăm să luați legătura cu dirijorul corului.