Corul Symbol in vizita la Parohia noastra

Corul Symbol in vizita la Parohia noastra


Avem bucuria de a va anunta ca: duminica, 4 mai 2014, vom avea invitat Corul Symbol al Patriarhiei Romane (dirijor diac. prof. Jean Lupu), care va oferi raspunsurile in cadrul Sfintei Liturghii.

Amintim ca grupul coral Symbol, a fost înfiinţat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. Membrii corului sunt cu toţii solfegişti şi cu credinţă în Dumnezeu.

Corul „Symbol” a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, a Operei Naţionale, Universităţii Naţionale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Uniunii Compozitorilor, diferitelor universităţi, precum şi în numeroase catedrale şi biserici din capitală şi din ţară. Se cuvine a evidenţia faptul că Filarmonica „George Enescu” include în fiecare stagiune a sa cel puţin un concert al corului „Symbol”.

A obţinut numeroase trofee şi a participat la festivaluri europene şi naţionale.

Corul „Symbol” a imprimat în Kardex, la radio, peste 100 de lucrări corale şi a realizat 16 discuri, dintre care 4 CD-uri însoţite de casete audio şi alte 9 CD-uri. Există, de asemenea, 1 casetă video filmată la mănăstirile din jurul Bucureştiului – “Vocile îngerilor”(1992).

Merită a fi consemnată nominalizarea corului „Symbol” de două ori la rând (2001 şi 2002) la Premiile Industriei Muzicale Româneşti pentru primele sale două CD-uri, alături de artişti profesionişti: Ion şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi corul „Madrigal”.

Corului „Symbol” i-a fost dedicată, în 1994, Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, scrisă pentru voci egale de către compozitorul Dumitru D. Stancu şi cântată pentru prima oară la Cenaclul Uniunii Compozitorilor.

Pe 9 mai 1999, corul „Symbol” a avut onoarea să dea răspunsurile la Sf. Liturghie, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.

În noiembrie 1995 şi noiembrie 2000, la marile spectacole aniversare, atât corului „Symbol”, cât şi profesorului Jean Lupu le-au fost acordate diplome din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi Asociaţiei Naţionale Corale. Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a dat cu aceste ocazii câte o „Gramată Patriarhală”, iar Preafericitul Patriarh Daniel a acordat corului Diploma  “ Sf. Apostol Andrei- ocrotitorul României”, iar parintelui prof. Jean Lupu “ Ordinul Sf. imparati Constantin si Elena” cu cruce patriarhalaîncununare a celor peste 20 de ani de slujire a muzicii şi a lui Dumnezeu.

La aniversarea unui deceniu de rodnică activitate în slujba artei, corului „Symbol” i-a fost dedicată cartea monografică „Prin muzică spre Dumnezeu” sub semnătura doamnei Doina Popa-Scurtu.

Cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a corului, a fost lansat un impresionant album bilingv retrospectiv, intitulat sugestiv“Poveste fără sfârşit – Symbol, 15 ani / Never Ending story – Symbol, 15 years” iar la 20 de ani albumul “Tineri, laudati pe Domnul- Youth, praise the Lord!”

În ianuarie 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, corul „Symbol” a susţinut concertul „Bucureşti – oraş al muzicii”, transmis în toate ţările membre U.E. şi nu numai.